TiberiasTiberias ble grunnlagt i år 20 e. Kr., av Herodes Antipas, sønn av Herodes den store. Det var Antipas som tok livet av Johannes døperen.

 

Tiberias ble bygget som en romersk by. Navnet på byen ble gitt som en hyldest til keiser Tiberius. Handelsreisende og pilgrimer på veg til Jerusalem, gikk veien om Galilea. Ved å bygge byen ved Genesaretsjøen, ble Tiberias et viktig stoppested for alle reisende.

 

Tiberias fikk en strategisk beliggenhet. Jordbruksressursene var også viktig for romerne som etablerte seg i Galilea. Men i Tiberias ble det også laget fin båthavn med god annkomst og fiskeforedling. Tiberias var det den største byen i Galilea.

Jesus ved kullildenTemplets fall

Etter at Jerusalem og templet ble ødelagt, ble Tiberias det jødiske religiøse sentrum. Her startet arbeidet med å skrive ned den jødiske tradisjon som frem til da hadde blitt muntlig overlevert. Hebraisk er et alfabet som hovedsakelig har symboltegn for konsonanter. Det var i Tiberias at systemet for antydning av vokalet ble utarbeidet. Det var rabbinerne som gjorde dette arbeidet. Deres livsgjerning og deres graver er årsaken til at Tiberias er regnet blant Israels hellige byer for jødene. De andre er Jerusalem, Hebron og Safed.

I dag

Tiberias har mye av det samme preget i dag. Byen tiltrekker seg reisende og turister. Besøkende opplever en livlig by som har mange tilbud på attraksjoner og aktiviteter i alle aldrer. På den andre siden av strandpromenaden er Tiberias berømte fiskemarkedet. Fiskeindustrien er høyt utviklet og dusinvis av fiskebåter drar ut på innsjøen hver morgen, tilbake full av fersk fisk for salg på det lokale markedet. Byen har 30 hoteller inkludert luksuriøse hoteller, bed and breakfast og vandrerhjem. De fleste hotellene ligger på stranden, og tilbyr ferierende en virkelig godbit. Vidstrakte plener, et badeland for hele familien, restauranter og kaffer, og ekstreme vannsport er bare et utvalg av gjeste tilbud. Byen har rundt 40 000 innbyggere og den ligger ca 200 meter under havet.

Jesus

Etter oppstandelsen møtte Jesus disiplene ved Tiberias. «Da de var steget på land, så de en kullild der, som det lå fisk på, og brød. Jesus sier til dem: Kom hit med noe av fisken dere nå fikk!» Joh 21,9-10. Disiplene hadde fisken hele natten og var trøtte både etter nattens og påskens hendelser. Da var Jesus der med frokost. Ferskt brød og nystekt fisk! Ingen bebreidelser over skuffelser og nederlag, men et godt måltid mat. I dag står Jesus hos deg med sine gode gaver. Begynn dagen hos Jesus,- og dagen blir god!