Våren i Negevørkenen er som et blomstrende teppe, yrende fugle- og dyreliv.

 

Ørkenen utgjør rundt 60 prosent av Israels samlede areal, men er hjemsted for kun ti prosent av landets innbyggere. Mangel på vann og et ubarmhjertig klima har gjort landbruk i det kuperte terrenget til en umenneskelig utfordring, men israelsk innovasjon i kunstig vanning har temmet Negev og ført til opprettelsen av mange kibbutzer.

 

Disse frodige områdene ligger strødd rundt i ørkenen, hvor vinden blåser fra Be’er Sheva i den nordlige enden, forbi Dimona og Mitzpe Ramon og ned til den aller sørligste spiss ved feriebyen Eilat. Underveis brytes ørkenens herredømme opp kun av en rekke småbyer, militærbaser og beduinlandsbyer. Nedbør er sjeldent (mindre enn 200 mm i året), men når regnet kommer, utløser det voldsomme flommer, som omdanner de mest gylne daler til faresoner for plutselig oversvømmelse, som feier vekk alt som står i dens vei.


Til tross for det vanskelige, nakne terrenget, har dyrelivet større suksess med tilpasningen. Her lever steinbukk og ørkengaupe, krypdyr og flere hundre forskjellige fugler.

Trærne i Negevørkenen forteller om de skjulte kilder. Bibelen nevner de ulike arter av trær. «Jeg vil la sedrer, akasier, myrter og oljetrær vokse fram i ørkenen. Jeg vil la sypress, lønn og buksbom gro sammen i ødemarken.» (Jes 41,19)

Be'er-seba er hovedstedet i Negevørkenen. «Abraham plantet en tamarisk i Be'er-seba, og der påkalte han Herrens, den evige Guds navn.» 1Mos 21,33. Byen har i dag 250 000 innbyggere og er det 8 største byen i Israel. Tamarisk er et tre, og har det samme prinsippet som på Abrahams tid. Treet vokser nedover, og trives i det salte grunnvannet i Negev. Dette gjør drikkevatnet betre i Be'er-seba. Fra Israel kommer Cherry tomatene. I dette grunnvannet trives tomatene svært godt og gjør gir den søte gode smaken!

De skjulte kildene i ørkenområdet kommer fra Jerusalem. Dette lager en oase i ørkenen med trær og småfisk. Store nedbørsmengder om vinteren, gir flom i Negev. Salmisten sier: «Herre, la våre fanger vende tilbake likesom bekker i sydlandet!» Sal 126,4.

Negevørkenen er stedet for stillhet, modning og utrustning til tjeneste. Moses var i ørkenen og Herren møtte ham der ( 2 Mos 3.).

Ørkenen i Israel blir mindre og mindre! Negevørkenen er området hvor profetiene går i oppfyllelse. «Ørkenen og det øde land skal glede seg. Ødemarken skal juble og blomstre som en lilje. Den skal blomstre og juble, ja, juble og synge med fryd. Det glødende sandhavet skal bli til en sjø, det tørste land til vannrike kilder. På det sted hvor sjakalene hvilte, er det vekst av siv og rør.» (Jes 35,1,2,7.)