av Kurt Urhaug

Det er dager med stor fokus på Israel og Tel Aviv. Årsaken er den 64 utgaven av Eurovision Song Contest. 

Israel er ulikt andre nasjoner. Grunnen er å lese fra 5 Mos 11,12. «Det er et land som Herren din Gud bærer omsorg for. Alltid hviler Herrens, din Guds øye på det, fra årets begynnelse til dets ende.» Det er ikke noe annet land som har slike garantier for trygghet og sikkerhet. Israels Gud er å regne med, og det som er fastsett vil bli fullført.

Tel Aviv ble grunnlagt i 1909. Flere jødiske familier som bodde i Joppe, bestemte seg for å bygge sitt eget samfunn. De gikk nordover langs sandstrendene og bestemte der i sanden og bygge sine hus og hjem. Navnet på stedet hentet de fra fangenskapet i Babel. «Og jeg kom til de bortførte i Tel-Aviv, de som bodde ved elven Kebar, og hvor de ellers bodde. Jeg satt der i sju dager blant dem og stirret fram for meg.» Esek 3,15.

Tel Aviv er mye mer enn badestrender og uteliv. Byen har stedet hvor staten Israel ble grunnlagd. Independence Hall, opprinnelig Dizengoff House er stedet hvor David Ben Gurion leste selvstendighets erklæringen for opprettelsen av staten Israel (71 år siden). Det ligger på det historiske Rothschild Boulevard i Tel Aviv. Det er et vitnesbyrd om at Bibelen og profetiene lever. «Han skal igjen samle deg fra alle de folk som Herren din Gud hadde spredt deg iblant. Og Herren din Gud skal føre deg til det land dine fedre eide, og du skal ta det i eie.» 5.Mos 30.

 I dag er byen Joppe en del av Tel Aviv. Det er fint å gå langs med strandprommenaden til Joppe, eller ta sykkelstien. Da var i Joppe at profeten Jonas prøvde å rømme fra Guds kall til tjeneste. Her finner han båten som skal videre til Tarsis. Det ble en opplevelsesrik tur, og Jesus sier:

«For likesom Jonas var tre dager og tre netter i storfiskens buk, slik skal Menneskesønnen være tre dager og tre netter i jordens hjerte.»Mt 12,40. 

Joppe er også stedet hvor kong Salomo fraktet tømmeret til templet. Sedertreet ble hentet fra Libanon og fraktet til havnebyen. Fra Joppe ble tømmeret fraktet til Jerusalem. Når du er i Tel Aviv er det ikke lange reisen til Jerusalem. Kontrastene mellom byene er store, men du er i landet hvor du har hele Bibelen som guidebok. Det er ikke noe land, folk eller byer som har en slik dokumentert historie. Bibelen bekrefter!

I Joppe finner du huset til Simon garveren. Peter var gjest og bodde her. Her fikk Peter kall av Herren til å forkynne evangeliet til hærføreren Kornelius, og den første hedningemisjon ble startet. Kornelius bodde i Cæcarea ved havet. Lite viste Peter om han måtte gå forbi det som er dagens Tel Aviv.

Vi bruker mye teknologi og programvarer i våre telefoner og nettbrett som er fra Tel Aviv. Byen er stedet for høyteknologi, universiteter og høyskoler. Ringvirkningene fra Tel Aviv er mange og gode. Jødene utgjør 0,2 % av verdens befolkning, men likevel har de fått 22 % av alle Nobel-priser i kjemi, medisin, fysikk, økonomi m.m.

Mens det arrangerer Eurovision Song Contest i Tel Aviv, kommer mange nye emigranter til flyplassen David Ben Gurion. Israelske myndigheter ligger forholdene godt til rette for at de blir integrert blant folket. Profetiene går i oppfyllelse for alle nasjoners øyne. «Fra Østen vil jeg la din ætt komme, og fra Vesten vil jeg samle deg. Jeg vil si til Norden: Gi dem hit! – og til Syden: Hold dem ikke tilbake! La mine sønner komme fra det fjerne og mine døtre fra jordens ende...!»Jes 43,5.

Jesus sa om landet og folket: «Se på fikentreet og alle trær. Så snart de springer ut og dere ser det, da vet dere av dere selv at sommeren er nær. Slik skal dere også, når dere ser disse ting skje, vite at Guds rike er nær.»Lk 21,29-31.